Girişimciler İçin Sözlük

0-9
A
B
C
D
Danışma Kurulu
Her şirkette rastlanabilecek bu kurul, girişimler için de geçerlidir. Şirkete/girişime farklı şekillerde destek olan kişiler danışma kuruluna alınır ki bu kurul bir itibar göstergesi olarak da kullanılır.
E
F
G
H
I
J
K
L
M
Melek Yatırımcı (Angel, Angel Investor)
Genellikle girişimlere erken aşamada yüksek risk alarak yatırım yapan yatırımcılardır. Melek yatırımcılar özel sermaye fonlarının aksine girişimciyle bir mentor-menti ilişkisi kurar ve kazanç beklentisini ilk sıraya koymadan girişimcinin arkasında durur.
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z

Merhaba,

Girişimciler İçin Sözlük sayfasını girişimciliğin temel kavramlarını tek sayfa altında sunmak için hazırladım. Ekosistem olarak kavram çerçevesini netleştirmek ve kalıcı bir kaynak oluşturmayı hedefliyorum. Bu nedenle tanımları çevrenizde paylaşmaktan ve katkıda bulunmaktan çekinmeyin. Açıklanmasını istediğiniz kavramları da yorum bölümünden iletebilirsiniz.

Sözlüğü oluştururken faydalandığım kaynaklara tanımların içinde veya sayfanın en altından ulaşabilirsiniz. Bu sayfayı sürekli güncelleyeceğim için Sık Kullanılanlar listenize ekleyebilir ve ara ara ziyaret edebilirsiniz.

Katkılarınız için şimdiden çok teşekkürler. 😉

Sözlük:

P

Paya Dönüştürülebilir Borç (Convertible Debt) Nedir?

Bir yatırımcının gelecek turdaki yatırımcılar, somut verilere dayanarak ne değer biçeceklerse, kendi yatırdığı paranın kıymetini de onlara endekslemeyi isteyerek paya (hisseye) dönüştürülebilir borç vermeyi (fon sağlamayı) tercih etmesidir. Bu yöntem genellikle henüz somut satış verilerine sahip olmayan ve dolayısıyla değerleme yapmanın zor olduğu girişim yatırımlarında tercih edilir. Böylece geleceğe dönük ama daha rasyonel bir değerleme yapılması mümkün olmuş olur. Paya Dönüştürülebilir Borç (Convertible Debt) hakkında daha fazla detayı Melih Aksan’ın yazısında okuyabilirsiniz.

Y

Yetenek Satın Alması (Acqu-hire / Talent acquisition) Nedir?

Bir şirketin diğer bir şirketi özellikle çalışanlarının yeteneklerini göz önününde tutarak satın almasıdır. Genellikle büyük şirketler keşfettikleri çok yeni girişimleri bu vizyonla satın alırlar ve yetenekli çalışanları kendi şirketi içinde uygun bir şekilde konumlandırırlar.

Kaynaklar: Webrazzi (Fırat Demirel), Melih Aksan

Total
0
Shares
3 comments
  1. Çok faydalı bir yazı olmuş. Daha detaylı olmasını isterdim. Fikri hayata geçirirken bir girişimci olarak neler yapılmalı nereden başlanmalı ve hangi süreçler takip edilmeli? Konusunu da ayrıca işlerseniz çok mutlu olurum 😊

  2. Çok teşekkürler Furkan, kavramları doğru anlamak çok önemli ve bu sayfayı mümkün olduğunca sık güncellemeye çalışacağım. Fikirden uygulamaya geçiş hakkında neler yapılacağını da ayrıca paylaşmaya çalışacağım.

Bir Yorum Yazın

Previous Article

Influence: Dönüşüm Oranını Artıran Bildirim Aracı [İndirim]

Next Article

Widgate: Size Özel İçerik Haritaları